Wednesday, March 30, 2016

Final year


It's been a long time since I create this blog.It almost 7 years since my first entry. this is not my first blog though cause I have several blog before I create this one but all those blogs has been deleted or I forgot Its login authentication (user name and password).

This blog is officially an assignment or project semester (on my first semester) that was given by my English lecturer, sir Irwan Affendi back in my Diploma days at Kelantan. His intention is easy, which is to make us better in english writing since he gave us a task to post one entry on every week for the whole semester (14 weeks). So it should have 14 entry.


It has been 7 years since my 19 years old days..Day by day, month by month, and year by year, the post on this blog is not as many as my before. It obviously because of my laziness to post anything to this blog! Kidding. :P . there are many reasons for the dead of this blog (and all other blog)

I think the first reason why many people does not interest to write blog is because of the existance of many social media like facebook and Instagram. most of people nowadays ~including me ofcoz :P~  tend to spend their free time on those kind of social media rather than writing something on their blog (if they have one)


along this time, I feel like I'm growing up with this blog. even though I don't post too much about my life's story here but when I visit this blog and read back my old entry..I will remember some memory on that particular day :)

now mac 30, 2016 . 4 days before my 25 birhtday! I can see all of changes of my life through this blog, I can feel ups and down in my life when I see this blog cause I think, my survival of life start when I was 19, which is when I first going here, far away from my hometown.


I am a final year degree student here. I don't know if this first entry of 2016 will be my last entry here or not. maybe I will visit here again and write something, maybe I will visit here and read back my old entries, or I just ignore this blog.I don't know..but I hope that I will be able to write here for the next next day, month or year even if no one will read it except me.












Saturday, May 9, 2015

#JURNAL 01 : may 9 2015



bila terlalu banyak yang hendak diperkatakan,
tiada kata yang terluah
akhirnya, semua berakhir dengan
.................
..............................
............................................................................ diam.

terfikir untuk menulis hari ni, sebagai jurnal lepas baca cara-cara nak tingkatkan IQ. ni sebab seharian aku cuba nak buat assignment cryptography aku yang berakhir dengan sia-sia..sebab apa yang aku nak buat, tak dapat. jadinya aku pun google kan bagaimana nak tingkatkan IQ yang rasa mcm jatuh menjunam ni

degree dengan diploma dulu sangatlah besar bezanya. tapi semua tu tak mustahil kalau kita berusaha, betul tak

lagi sebulan nak final exam ni
semester ini aku mengharapkan keputusan yang cemerlang. sebab semester ni aku ada 2 subjek 4 jam kredit. jadinya kalau kedua-dua subjek tu boleh skor, insha Allah dekan la jawabnya..tapi kalau tidak, jatuh menjunam

menjunam

sakitnya tuh disini

bagaimanalah nanti

dengan assignment yang belum siap ni

dengan soalan lab yang dah serupa macam soalan projek

oh ya Allah

permudahkanlah.

jangan Engkau susahkan

:(

:(

Sunday, February 8, 2015

I.M.P.I.A.N


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum

hari yg indah, walaupun duduk rumah saja dalam beberapa minggu ni sebab cuti sem. mana tak indahnya, kat rumah boleh makan puas-puas, mak masak pulak tu .. aha.. cuma yg tak best nya cuti semester kali ni tak balik kampung sendiri. rindulah kat kampung walaupun ada je mak kat sini. ok, tutup cerita pasal cuti ni yang tak da benda sgt pun nak cerita hehe.




========================================







Malam ni nak cerita pasal impian. bila sebut pasal impian ni, aku yakin setiap orang ada cita-cita dan impian masing-masing. walau orang kurang siuman sekalipun, aku rasa mereka tetap ada impian ataupun kehendak dalam hidup cuma antara sedar atau tidak ja..

Ada orang impian tu sekadar impian, tiada usaha pun nak capai impian tersebut.ibarat mat jenin yang duduk atas pokok sambing berangan, tak sampai kemana-mana melainkan terjatuh ketanah..duhh..

Ok , sambung balik pasal impian...aku, bagi seorang aku ni, ada banyak sangat impian aku. ada yang tak tercapai dan takkan tercapai dah (melainkan ada miracle macam citer muvie gitu ) dan ada banyak juga impian yang belum lagi menjadi kenyataan..masih dalam usaha, atau masih dalam angan-angan.




Ingat lagi masa zaman sekolah dulu, aku pernah ada impian nak jadi seorang Doktor sebab masa tu belajar kat kelas sains, jadi rasa mcm wahh, subject biology, chemistry ni so cool...cuma physics tu kurang minat la . namun akhirnya impian itu tidak kemana-kemana sebab lepas spm, result tidak melayakkan diri utk sambung pengajiaan kemana-mana matrikulasi dan sewaktu dengannya.. hanya layak untuk sambung ke Diploma atau Form6 saja masa tu. ni lah yang aku katakan impian yang takkan pernah kesampaian sampai bila-bila.. sebab yelah, takkan aku yang tgh blajar bidang IT sekarang ni boleh jadi seorang Doctor ye dok?? hihi..

Then lepas zaman sekolah,menyambung lah aku ke Diploma. zaman muda 19 tahun, zaman dimana diri masih mencari identiti sendiri. masa ni tak sambung Form6 sebab dah muak pakai baju seragam sekolah haha..lepas tu dah muak juga tinggal asrama penuh sejak Form1. 5 tahun kau bertapa kat dalam hostel tu, haruslah muak haha.. tapi banyak juga kenangan suka, duka sepanjang 5tahun kat sekolah berasrama tu :)

Haaa, sambung balik masa diploma ni, aku sambung bidang Science Computer Multimedia. kenapa aku pilih kos ni..sebab aku suka melukis, tengok cartoon, baca komik..dan juga suka main komputer cikgu kaunseling masa sekolah dulu (sbb jadi setiausaha prs skolah dlu, haruslah main komputer cikgu haha... *masa cikgu suruh buat kerjaa la :) ) .. then bermula lah aku belajar kos ni, mula mengenal coding programming, mula timbulkan minat pada subjek kira-kira yang sumpah aku tak pernah suka sebelum ni haha. tapi sebab masa sem1 diploma tu, Pensyarah aku, Encik Nizam yang baik hati dan berdedikasi mengajar penuh hikmah, chewaahh...telah dapat menimbulkan minat aku pada subjek kira-kira ni :)

Bila zaman diploma ni, bila orang tanya pasal impian, aku tak dapat nak jawab soalan tu, sungguh la tak dapat sebab ada terlalu banyak yang ada kat minda aku ni. sampailah zaman degree sekarang ni...jika nak list semua..memang banyak..ada yang takkan terlasana sebab dah berlalu masanyak, dan ada juga yang insha Allah, suatu hari nanti..jika Allah izinkan..pasti akan terlaksana...  :)

1. Impian aku nak grade Degree ni Second Upper Class..tak First Class pun takpa, tapi jgn yang kebawah haha..

2. Impian aku nak kerja kat sabah, beli rumah, kereta...bawa mak jalan-jalan hujung minggu

3. Buka restoran nasi ayam sebab aku suka makan ayam..yeayy!! :D

4. Bila dah ada restoran nasi ayam, buka kedai jual baju muslimah, dress, etc dengan harga yang murah, sebab saya suka fashion..yeayy!! :D

5. Kumpul duit banyak-banyak, nak pergi umrah dengan mak

6. Lepas Umrah nak melancong ke negara eropah especiallay France..nak pegi Paris..yeayy :D

7. Nak kahwin sebelum umur 30 tahun..huhu.. I'm 24 right know (2015) and yet, I am still single..haha

8. Nak jadi kaya ... bila dah kaya nak buka rumah anak2 yatim dan utk anak2 yang terbiar...

9...

10... 11...12....dan banyak...banyak..banyak lagi

insha Allah

jika berusaha pasti akan tercapai kan

niat yg baik2 pasti Allah akan kabulkan..yeahh...insha Allah ameeen :)